Glaucoomscreening

Glaucoom screening
 
Glaucoom is een ziekte aan het oog waarbij schade aan de zenuwvezels en oogzenuw ontstaat hetgeen leidt tot uitval van het gezichtsveld. De belangrijkste risico factor is een verhoogde oogdruk vandaar dat in de volksmond vaak gesproken wordt over “glaucoom” of een “verhoogde oogdruk”.
 
De oogdruk wordt bij ons standaard gemeten bij iedere oogtest. Echter dit gebeurt met een apparaat wat een klein lucht stootje op het oog blaast. De waarde geeft een indicatie van de oogdruk. Een normale oogdruk ligt tussen de 10-22 mm Hg. Zoals gezegd is een te hoge oogdruk van grote invloed op glaucoom schade.
 
Glaucoom bestaat uit een combinatie van drie klassieke kenmerken:  
  • verhoogde oogdruk
  • een beschadiging van de oogzenuw
  • beperking of uitval van het gezichtsveld
Glaucoom screening is dus veel meer dan alleen de oogdruk meten!
 
Bij het onderzoek wat wij verrichten wordt dus extra aandacht besteed aan de
3 bovengenoemde zaken. Zo wordt de exacte oogdruk gemeten onder verdoving met een oogdruppeltje. Het netvlies en oogzenuw wordt met een microscopisch onderzoek beoordeeld en vervolgens gefotografeerd. U kunt direct meekijken naar uw foto’s. Aansluitend wordt uw gezichtsveld gescreend.
 
Dagcurve 
 
Het is normaal dat de oogdruk gedurende de dag iets kan schommelen. Bij glaucoompatiënten is deze schommeling echter veel groter. Het kan dus zo zijn dat er aanleiding is tot het maken van een dagcurve.
 
Verwijzing naar de oogarts

 
Op het moment dat er veranderingen gezien worden die afwijken van normaal zal er een verwijzing naar de oogarts plaatsvinden.